8 Dingen die je niet mag missen op vakantie in L'Estartit /Costa Brava (2023)

L'Estartit is een zalige plek om vakantie te vieren. Het biedt bezoekers een onlangs gerenoveerde strandpromenade vanbijna 2,5 kilometer, een grote verscheidenheid aan feesten, tal van bars en restaurants met terrasjesom overdag en op zwoele zomeravonden van te genieten, eenrijk historisch en natuurlijk erfgoed,... Ontdek hier alles wat je moet weten over deze bestemming!

1. Ontdek de Medes eilanden

8 Dingen die je niet mag missen op vakantie in L'Estartit /Costa Brava (1)

L'Estartit is van een verrassende natuurlijke schoonheid. Het stadje is omringd door heuvels en biedt een grote verscheidenheid aan stranden, plus een fantastisch uitzicht op de Medes eilanden. Verschillende stranden zijn zelfs beschermd gebied en onderdeel van een natuurpark, net als de Medes eilanden zelf die je al op 2 kilometervanuit het centrum van het stadje kunt zien.

Hier kun je bij aankomst je bagage in je gehuurde villa in L'Estartitdroppen en je vakantie meteen beginnen met een verkwikkende wandeling, een verfrissende duik in het kristalheldere water van de Middellandse Zee en een excursie naar de Medes Islands. Daartoe bieden tal van bedrijfjes in de haven boottochten en zelfsverhuur van kajaks.

Tijdens de boottocht krijg je enkele van de 1.300 soorten vissen en planten te zien die langs de kust van Estartit leven, zoals rode koraal, tandbaarzen en kreeften. Je kunt halverwege een duik nemen of deze zeedieren observeren door de glazen doorkijkvloer van de boot.Dit is trouwens een uitstekende plek om te duiken. Profiteer ervan nu je er bent!

2. Kies je favoriete strand van de dag

8 Dingen die je niet mag missen op vakantie in L'Estartit /Costa Brava (2)

De kustlijn van Estartit kan worden onderverdeeld in drie hoofdstranden: Playa Gran (1 kilometer lang en 100 meter breed), Playa Els Griells (500 meter lang en 50 meter breed) en Playa de Pletera (1,8 kilometer lang en 70 meter breed). Al deze stranden hebbenfijn, goudkleurig zand. Dit zijn de belangrijkste kenmerken:

 • Playa Granis comfortabel gelegen, vlakbij het centrum, maar is daardoor ook drukker
 • PlayaEls Griellsligt midden in de natuur (het natuurgebied van Ter Vell ligt er vlak naast) en is ook het beste strand als je houd van watersport, want hier bevinden zich de belangrijkste gespecialiseerde bedrijfjes.
 • Playa de la Pletera is je beste keuze als je een rustig strand zoekt, want het ligt in in een afgelegen natuurgebied, met prachtige duinen en meren.

Voor meer gedetailleerde info, bekijk onze strandgids voor L'Estartit.

3. Maak je keuze uit een tiental watersporten

8 Dingen die je niet mag missen op vakantie in L'Estartit /Costa Brava (3)

Met de jachthaven van Estartit zo dicht bij het centrum van de stad, is er een weelde aan watersportbedrijfjes. Estartit is echt een stadje dat naar de zee is gericht en waarje kunt surfen, duiken, snorkelen en zelfs waterskiën. Grijp je kans!

Wij raden de volgende bedrijfjes aan: Club Nautico Estartiten Lassdive zijn de beste voor windsurfen, Escuela Nautic & Diving is heel goed om te snorkelen, Aquatica en Calypso organiseren snorkel-en duiksessies en Eolis kite is de bekendste onder de kitesurfers. Er zijn er verder nog veel meer om uit te kiezen.

4. Bezoek de mooiste middeleeuwse dorpjes

8 Dingen die je niet mag missen op vakantie in L'Estartit /Costa Brava (4)

©instagram

Een bezoek aan een rustig middeleeuws dorpje waar je je verbeelding de vrije loop kunt laten, is een prima aanvulling op een ontspannende strandvakantie.

Je kunt het middeleeuwse erfgoed van de streek op verschillende manieren ontdekken. Met de auto, per fiets of zelfs te voet, het maakt niet uit. Je zult steeds op verrassende dorpjes stuiten. De interessantste zijn Pals, Pertallada, Ullastret,Cruilles, Canapost, Monells, Palau-sator en Madremana.

Pals

8 Dingen die je niet mag missen op vakantie in L'Estartit /Costa Brava (5)

Het prachtig bewaarde dorpje Pals iseen van de bekendste parels aan de Costa Brava.Het ligt op amper 15 kilometer van L'Estartit. Je herkent het in de verte al aan de middeleeuwse muur diehet nog steeds omgeeft.

Het ligt op een heuveltop, metvier iconische torens van wat ooit een kasteel was. Niet alleen de architectonische details maar ook de adembenemende uitzichten vanaf de Mirador Josep Pla zullen je bijblijven. Je kijkt er uit over de regio Baix Emporda, met de zee op de achtergrond.

Peratallada

8 Dingen die je niet mag missen op vakantie in L'Estartit /Costa Brava (6)

Het middeleeuwse dorpje Peratallada is samen met Pals wel het meest befaamd. Opvallend zijn de kerk van Sant Esteve en de toren Torre de Homage.Ullastret staat dan weer bekend als het 'Iberische dorp' en zijn middeleeuwse ruïnes van grote historische waarde.

5. Tik originele geschenkjes op de kopaan de lokale marktkraampjes

Neem je graag souvenirs en geschenkjes mee naar huis of hou je van gezellig kuieren langs kleurrijke marktkraampjes, begeef je op donderdag dan zeker naar de lokale markt.

8 Dingen die je niet mag missen op vakantie in L'Estartit /Costa Brava (7)

Je vindt er origineel handwerk, speelgoed, handgemaakte kleding en verse, lokale landbouwproducten. Je staat er in direct contact met producenten en artistieke handelaars,de prijzen zijn redelijk,de producten uniek en de kwaliteit hoog. Dit is zo veel beter dan de gewone souvenirwinkels en commerciële centra, op alle vlakken. En zo veel leuker!

De donderdagse markt van L'Estartitis een van de populairstemarkten aan de Costa Brava, zowel vanwege de omvang als de diversiteit van de producten. Een andere markt die ook heel populair is, is die van het naburigeTorroella de Montgrí op maandag.

6. Glijd over het water inpaddle surf-stijl

8 Dingen die je niet mag missen op vakantie in L'Estartit /Costa Brava (8)

Op het belangrijkste strand van L'Estartit wordt nog een watersport nu steeds populairder, terwijl voordien alleen een paar enthousiastelingen die beoefenden: paddle surfen of stand-up paddle surfen.

Een woordje uitleg, een board, paddle en eventueel wetsuit verkrijg je gemakkelijk in de Yacht Club van L'Estartit vlak bij het strand. Maar waarom zou je eraan beginnen? Wel, het beste aan deze sport is dat ze net heel toegankelijk is, want ze is makkelijk te leren en vraagt geen ervaring of verworven vaardigheden. Je behoudt je evenwicht namelijk veel gemakkelijker met een paddle. Uiteraard op rustig water.

Een heerlijke manier om je één te voelen met de zee, op het ritme van de golven. Bij zonsondergang is de ervaring echt uniek. Je zult als herboren weer uit het water komen, en ook je arm -en beenspieren zullen moe maar voldaan zijn. Een prima en uiterst ontspannende manier om aan een betere conditie te werken op vakantie!

7. Verken de natuurlijke schoonheid vanl’Estartitte paard of per fiets

8 Dingen die je niet mag missen op vakantie in L'Estartit /Costa Brava (9)

De natuurparken, reservaten en beschermde gebieden, de prachtige stranden, het bergachtige landschap van L'Estartit,... Je zou er voor minder op uit willen trekken! De paard of de fiets is daartoe een uitstekend middel. Je kinderen zullen helemaal in hun nopjes zijn.Meer activiteiten met kinderen kun je trouwens vinden in onze Tips voor gezinnen in L'Estartit.

De Hípoca Mas Panguina manege organiseert tochten te paard die voor iedereen toegankelijk zijn. De enige vereiste is dat je niet meer weegt dan90 kg. De prijs bedraagt 27 euro per persoon. Het perfecte plan voor natuur- en dierenliefhebbers!

Je kunt natuurlijk ook gewoon per fiets op ontdekking gaan. BijCH-16,Medaqua of Electric Bici Moto kun je fietsen huren. De rest is eenvoudig. Langs de kust aan de rand van het stadje staan borden met wel 17 verschillende routes aangeduid, perfect om met de fiets te doen. Ze lopen ook langs de belangrijkste bezienswaardigheden van de streek.

8. Beleef de beste feesten vanl’Estartit

8 Dingen die je niet mag missen op vakantie in L'Estartit /Costa Brava (10)

De aantrekkingskracht van L'Estartit schuilt ook in het grote culturele erfgoed en de vele lokale tradities, die geweldigefeesten met zich meebrengen, met typische dansen en parades van reuzen, concerten aan zee en wilde tradities, zoals het springen over vreugdevuren op het strand. Uiteraard gaat dit alles gepaard met heel veeleten en drinken. Er is voor elk wat wils, en veel van deze feestelijke activiteiten zijn juist speciaal ontworpen voor gezinnen, om samen van te genieten met de kinderen.

De belangrijkste feesten van de stad zijn:

 • Parade van de Drie Koningen - de avond van 5 op 6 januari
 • Carnaval – februari
 • Día de Sant Jordi – 23 april
 • Fiesta del Parque Natural de Montgrí, Islas Medas y Bajo Ter –mei
 • Noche de San Juan– 23 juni
 • Fiesta de Santa Carmen – 16juli
 • Fiesta Mayor de Santa Anna – 26juli
 • Jazz Festival l’Estartit – juli en augustus
 • Día Nacional de Cataluña – 11september
 • Fiesta de Santa Llúcia – 13 december

De hele Costa Brava streek rondom L'Estartit is bezaaid met mooie plekjes en tal van mogelijkheden voor het grootste vakantieplezier.Laat je inspireren door ons aanbod prachtige vakantiehuizen aan de Costa Bravaen geniet van eendroomvakantie.

Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Lidia Grady

Last Updated: 28/12/2023

Views: 5435

Rating: 4.4 / 5 (45 voted)

Reviews: 84% of readers found this page helpful

Author information

Name: Lidia Grady

Birthday: 1992-01-22

Address: Suite 493 356 Dale Fall, New Wanda, RI 52485

Phone: +29914464387516

Job: Customer Engineer

Hobby: Cryptography, Writing, Dowsing, Stand-up comedy, Calligraphy, Web surfing, Ghost hunting

Introduction: My name is Lidia Grady, I am a thankful, fine, glamorous, lucky, lively, pleasant, shiny person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.